“Ulusal diyalog çağrısını tekrar tekrar yapan başkan olacağım”

NoNaRT

Global Mod
Global Mod
“Ulusal büyümenin başkanı olacağım”Frente Amplio'nun adayı Yamandú Orsi'nin bu Pazar günü Uruguay seçimlerini kazanmasının ardından ülkenin ihtiyaç duyduğu çözümleri bulmak için diyaloga başvuracağını duyurdu.

Frente Amplio adayı, başkanlık seçimlerinin ikinci turunda iktidardaki Ulusal Parti'nin adayı Álvaro Delgado'yu yenerek bu Pazar günü Uruguay'ın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Orsi, kutlama yapan binlerce destekçinin önünde zafere ulaştıktan sonra yaptığı ilk konuşmasında “Eşitlik ülkesi kazandı” dedi.

Sol lider, “sosyal, ekonomik ve siyasi açıdan kimsenin geride bırakılmayacağına” güvence verdi ve kendi başkanlığı altında “ülkenin kalkınma ve refaha doğru ilerleyeceğine” söz verdi. “Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ülkesi bir kez daha zafere ulaştı” diye vurguladı.

Orsi daha sonra düzenli değişime izin veren “demokratik cumhuriyet sistemini” kutladı ve muhalefeti “diyaloğa” çağıracağını duyurdu. “Uruguay birdir, daha bütünleşmiş bir ülke inşa edecek başkan ben olacağım” dedi.

“Bugün bu bayrakları kucaklayanlarımız, kazandığımızı anlayanlarımız çok mutlu ama halkımızın bir kısmı da, bir süre önce bizim gibi bugün farklı bir duyguya sahip, o insanlar da kazanacak. Ayrıca bir ülke kurmamıza da yardım etmeleri gerekiyor. Daha da iyisi, onlara da ihtiyacımız var” dedi.

Orsi'nin zaferini ilk fark eden, görevinden ayrılan başkan Luis Lacalle Pou oldu ve onu X sosyal ağ hesabı aracılığıyla tebrik etti.

Daha sonra Delgado yenilgisini resmi koalisyon karargahından da itiraf etti. Delgado, “Bu hayatımın en zor konuşmalarından biri, ancak siyasette sıklıkla olduğu gibi egemen halkın kararına saygı duymalıyız” dedi.

“Bugün Uruguaylılar cumhuriyetin başkanlığını kimin üstleneceğini belirlediler ve buradan kazanan Yamandú Orsi'ye büyük bir kucaklama göndermek istiyorum” diye ekledi.

İlk tur 27 Ekim'de Orsi %44 elde etmişti Oyların yüzde 27'sini elinde tutan Delgado, ikinci tur için muhafazakar kesimdeki bazı partilerle ittifak imzaladı.